Про участь у Міжнародному спільному проєкті Національного управління з аеронавтики і дослідження космічного простору (NASA) та Малої академії наук України


Цього року Україна вперше взяла участь в американській програмі з розвитку наукової та STEM-освіти, організованої Національним центром освіти наук про Землю та космос США (NCESSE) та Інститутом космічної освіти імені Артура Кларка (Arthur C. Clarke Institute for Space Education) за підтримки Національного управління з аеронавтики і дослідження космічного простору (НАСА).
Роботи українських школярів відправлені й тестуватимуться на Міжнародній космічній станції (МКС), а самі учасники побачили на власні очі запуск ракети Falcon 9 на мисі Канаверал.
Ця визначна подія стала можливою завдяки перемозі у двохетапному конкурсному відборі, за результатами якого дві найкращі команди змогли відправити свої експерименти на міжнародну космічну станцію (МКС), де далі ними управлятимуть астронавти. Це учні Комунального закладу «Рішельєвський науковий ліцей» та Харківської гімназії № 47 Харківської міської ради Харківської області, до складу якої увійшли випускники гуртків Комунального закладу «Харківська обласна Мала академія наук Харківської обласної ради» – переможці та учасники Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук України: Гаркавець Михайло, Давидова Софія, Волков Владислав та Садчікова Єлизавета.
Харківський проєкт стосується затвердіння стоматологічних матеріалів в умовах мікрогравітації. Попри пряме влучання російського снаряда та руйнування в гімназії юні МАНівці змогли вчасно підготувати проєкт за всіма вимогами Міжнародної програми.
21 листопада ці дві команди українських учнів відправили мінілабораторії для дослідження мікрогравітації на міжнародну космічну станцію (МКС) на борту ракети SpaceX Dragon. Запуск провели з майданчика космічного центру Кеннеді НАСА, що у Флориді, звідки вирушали всі місії «Аполлона» на Місяць.
Подія відбулася в рамках міжнародної програми SSEP (Student Spaceflight Experiments Program – програми космічних учнівських експериментів), що дало можливість юним науковцям презентувати власні дослідження й випробувати їх у реальних умовах мікрогравітації, у космосі.
На фінальному етапі програми астронавти МКС отримують мінілабораторії учасників, проводять експерименти за їхніми інструкціями й відправляють на Землю для порівняння результатів.
Пишаємося юними МАНівцями і бажаємо успіхів у подальших дослідженнях!