Інструкція з безпеки життєдіяльності вихованців під час освітнього процесу в дистанційному режимі

Інструкція з безпеки життєдіяльності вихованців під час освітнього процесу в дистанційному режимі

Загальні положення

Інструкція з безпеки життєдіяльності для здобувачів освіти під час освітнього процесу в дистанційному режимі розроблена відповідно до Закону України «Про охорону праці» (Постанова ВР України від 14.10.1992 №2694-XII із змінами, внесеними згідно із Законами № 1213-IX від 04.02.2021, ВВР, 2021, № 20, ст.178 № 1667-IX від 15.07.2021), на основі «Положення про розробку інструкцій з охорони праці», затвердженого Наказом Комітету по нагляду за охороною праці Міністерства праці та соціальної політики України від 29 січня 1998 року № 9 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства соціальної політики № 526 від 30.03.2017, з урахуванням Положення про організацію роботи з охорони праці та безпеки життєдіяльності учасників освітнього процесу в установах і закладах освіти, затвердженого Наказом Міністерства освіти і науки України 26 грудня 2017 року N 1669 з урахуванням щорічних роз’яснень Міністерства освіти і науки України щодо особливостей організації початку нового навчального року.
Інструкція з безпеки життєдіяльності для первинного інструктажу (під час освітнього процесу у дистанційному режимі) для вихованців гуртків КЗ «Харківська обласна Мала академія наук Харківської обласної ради» діє на час проведення навчання поза аудиторіями закладу, у будь якому місці за вибором здобувача освіти та з використанням інформаційно-комунікаційних технологій. Виконання інструкції є обов’язковим для усіх вихованців закладу. Інструктаж зі здобувачами освіти проводить керівник гуртка на першому занятті гуртка.

1. Кожен здобувач освіти зобов’язаний знати й точно виконувати правила безпечної праці в приміщенні, правила особистої гігієни та санітарно-гігієнічні норми:
– утримувати в порядку й чистоті робоче місце;
– поводитися так, ніби на реальному занятті;
– своєчасно заходити на заняття (за 3-5 хв. до початку);
– увімкнути камеру, щоб ідентифікуватися, вимкнути мікрофон, щоб уникати фонового шуму;
– коли підключається керівник гуртка, привітати його;
– якщо необхідно звернутися до керівника гуртка, підняти руку;
– виходити з конференції можна тільки з дозволу керівника гуртка, після попередження керівника гуртка про причину, проте, якщо лунає повітряна тривога, то вихованець має подбати перш за все про власну небезпеку, переміститися в укриття;
– бути охайно одягненим, доброзичливим до всіх здобувачів освіти, дисциплінованим, чітко виконувати всі вказівки й завдання керівника гуртка;
– використовувати навчальний час для виконання завдань і не відволікатися на інші справи;
– у разі погіршення стану здоров’я, хвороби та будь-яких інших обставин чи
особливостей самопочуття негайно повідомити про це керівника гуртка і батьків.

2. Здобувачі освіти зобов’язані враховувати можливі небезпечні фактори: електричний струм, відкриті вікна тощо. Щоб уникнути травмування кожен здобувач освіти повинен притримуватись правил особистої безпеки, а саме:
– облаштовуючи робоче місце у воєнний час, дотримуватися правила двох стін;
– розташувати матеріали, прилади, обладнання на своєму робочому місці так, щоб запобігти їх падінню або перекиданню;
– не висуватися з вікон будівлі, де перебувають під час освітнього процесу;
– не виходити на дах будівлі, не спиратися на перила, парапети сходинок, щоб уникнути падіння;
– не торкатися мокрими руками до електричних приладів, дротів;
– переконатися у відсутності видимих пошкоджень на робочому місці (перевірити загальний стан апаратури, справність електропроводки, з’єднувальних шнурів, розеток);
– не пересувати включені в електричну мережу персональний комп’ютер та іншу оргтехніку;
– не проводити вимикання пристроїв ривком за шнур живлення;
– не допускати переплетіння кабелів живлення;
– не згинати й не затискувати електричні з’єднувальні кабелі, дроти (шнури);
– у разі несправної роботи техніки, устаткування необхідно негайно припинити роботу, повідомивши про це дорослих;
– не вживати їжу під час заняття.

3. Якщо під час освітнього процесу за дистанційною формою навчання пролунав сигнал повітряної тривоги і технічні застосунки показують загрозу обстрілів чи пусків з вражої авіації для місця перебування здобувачів освіти, то необхідно:
– вимкнути комп’ютер (ноутбук, планшет чи інший пристрій, якій задіяний для
організації освітнього процесу в умовах дистанційного навчання);
– перейти до безпечного місця (укриття, яке встановлене за правилами родини, у супроводі батьків, чи осіб, які їх замінюють) та перебувати там до отримання
сигналу «Рівень загрози знизився! Можна покидати укриття!»;
– після отримання сигналу «Рівень загрози знизився! Можна покидати укриття!» обережно, зберігаючи спокій, залишити безпечне місце (укриття) та повернутися до кімнати та продовжити процес навчання (приєднатися до заняття) далі за розкладом.

4. У разі виникнення пожежі або її ознак (задимлення, запах горіння або тління різних матеріалів, різке підвищення температури в приміщенні тощо) необхідно:
– негайно повідомити про це за телефоном 101 до найближчого пожежно рятувального підрозділу (при цьому слід чітко назвати місце знаходження об’єкта, місце виникнення пожежі, а також своє прізвище);
– покинути приміщення та перейти до безпечного місця;
– сповістити про пожежу батьків.

5. У разі появи запаху газу в квартирі в жодному разі не вмикати електроприлади, не користуватися стаціонарним чи мобільним телефоном, відчинити вікна, двері, перевірити приміщення, вимкнути газову плиту й вийти з приміщення; негайно повідомити в газову службу за номером 104 чи 101 – пожежну охорону; назвавши ім’я та прізвище, коротко описати ситуацію й залишити свій номер телефону.

6. У разі нещасного випадку терміново повідомити батьків чи дорослих, які перебувають поряд, щоб надали постраждалому першу (долікарську) допомогу, згідно з медичними рекомендаціями, викликати швидку допомогу.

7. Учасники освітнього процесу повинні виконувати правила безпеки життєдіяльності під час самостійного перебування вдома, у замкнутих приміщеннях, обмежувати себе у відвідуванні громадських місць:
-не відчиняти двері, не розмовляти й не вступати в контакт із незнайомцями;
-не заходити в під’їзд, ліфт із сторонніми;
-слід триматися подалі від тих, хто влаштовує бійки, не брати участі в суперечках дорослих i не провокувати словами чи діями агресивну поведінку, що може призвести до бійки або травм.

8. Всеукраїнські гарячі лінії підтримки в надзвичайних ситуаціях:

Національна гаряча лінія для дітей та молоді за номером 0 800 500 225 або 116 111 (з мобільного);

Національна «гаряча» лінія з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації: 0800500 335 (зі стаціонарних телефонів ) або 116123 (з мобільних телефонів);

Цілодобова гаряча лінія психологічної підтримки учасників АТО/ООС і членів їхніх сімей: 0 800 505 085;

Всеукраїнський телефон довіри: 0 800 501 701;

Національна цілодобова лінія з профілактики психічного здоров’я 7333;

«Гаряча лінія» Національної поліції в Україні: 0 800 500 202.