Інструкція з безпеки життєдіяльності в умовах воєнного стану

Інструкція з безпеки життєдіяльності в умовах воєнного стану

1. Загальні положення
Інструкція є нормативним документом у межах Комунального закладу «Харківська обласна Мала академія наук Харківської обласної ради» під час дистанційної форми навчання в умовах воєнного стану й розроблена відповідно до Указу Президента України від 24.02.2022 N64/2022, Кодексу Цивільного захисту України, Положення про організацію роботи з охорони праці та безпеки життєдіяльності учасників освітнього процесу в установах і закладах освіти, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України 26.12.2017 року № 1669, «Правил пожежної безпеки для навчальних закладів та установ системи освіти України», затверджених наказом Міністерства освіти і науки України 15.08.2016, № 974, враховуючи лист Міністерства освіти і науки України від 14.04.2022 № 1/4142-22 «Про організацію роботи закладів позашкільної освіти», лист Державної служби України з надзвичайних ситуацій від 14.06.2022 № 03-1870/162-2 «Про організацію укриття працівників та дітей у закладах освіти», лист Міністерства освіти і науки України від 27.07.2022 № 1/8507-22 «Про організацію освітньої діяльності в закладах позашкільної освіти у 2022/2023 навчальному році», рекомендації Державної служби якості освіти України «Безпечне освітнє середовище: нові виміри безпеки», «Якісне дистанційне навчання в умовах війни: поради директору школи», «Позашкільна освіта в умовах воєнного стану: безпечне освітнє середовище як складова внутрішньої системи забезпечення якості освіти», рекомендації «Абетки з безпеки школяра середньої школи», розробленої Департаментом комунікації Міністерства внутрішніх справ України.

2. Вимоги безпеки життєдіяльності під час сигналу тривоги
2.1. Сирена та переривчасті гудки інших сигнальних засобів означають сигнал цивільного захисту «УВАГА ВСІМ!». Рекомендовано користуватися мобільним застосунком «Повітряна тривога», який сповіщає про небезпеку в конкретному регіоні, його можна завантажити у Google Play Market та AppStore.
2.2. Під час тривоги навчальні заняття не проводяться.
2.3. Почувши сигнал тривоги, необхідно укритися в захисних спорудах та найпростіших укриттях. Заходити до них потрібно організовано, швидко і без паніки.
2.4. Слід знати місце розташування захисних споруд цивільної оборони поблизу свого місцезнаходження. Без необхідності намагатися якнайменше перебувати поза місцем проживання та в малознайомих місцях.
2.5. Прямуючи до укриття з приміщення, не користуватися ліфтом. Пересуваючись сходами багатоповерхівок або до споруди цивільної оборони (сховища), слід дотримуватися правила правої руки (як під час руху автомобільного транспорту) з метою уникнення тисняви. Пропускати вперед та надавати допомогу жінкам, дітям, літнім людям та особам з інвалідністю, що значно скоротить термін заходу в укриття.
2.6. В укриття потрібно приходити зі своїми засобами індивідуального захисту органів дихання, продуктами харчування і документами. Не дозволяється приносити з собою речі громіздкі, з сильним запахом, легкозаймисті, приводити тварин. Забороняється ходити без потреби, шуміти, палити. Усі в укриттях зобов’язані виконувати розпорядження чергового, надавати посильну допомогу тим, хто її потребує.
2.7. Виходити з укриття дозволено тільки за командою уповноважених осіб.
2.8. Почувши сигнал на відкритому просторі, якщо поряд немає укриття, а є лісосмуга, слід рухатися в її напрямку й сховатися там (дерева забирають на себе розліт осколків).
2.9. Якщо поряд немає укриття, то в будівлі від потенційної небезпеки мають відділяти щонайменше дві стіни.

3. Правила поведінки під час комендантської години
3.1. Під час комендантської години, період дії якої встановлює місцева влада кожного регіону, заборонено перебувати на вулицях та в інших громадських місцях.
3.2. Особи, які перебувають на вулицях в заборонений час, можуть вважатися членами диверсійно-розвідувальних груп. Правило не поширюється на переміщення до укриттів, коли лунає сигнал тривоги.
3.3. Під час комендантської години слід дотримуватися правил світломаскування: зашторювати вікна, вимикати світло в оселях, гасити вуличне освітлення своїх будинків, прибирати з підвіконь усі лампи.

4. Інформаційна безпека під час війни
4.1. Уникати місць скупчення людей. Не вступати в суперечки з незнайомими людьми, уникати можливих провокацій.
4.2. Слід бути уважними до отриманої інформації, пам’ятати про те, що йде інформаційна війна. Не передавати інформацію, яка не має офіційних підтверджень. Використовувати офіційні засоби інформування – сторінки Офісу Президента, ЗСУ та інших уповноважених органів.
4.3. Не можна вести фото та відеозйомку поблизу воєнних об’єктів, викладати в соціальні мережі фото військових, бойових дій, ракет та літаків у небі, результатів обстрілів (останнє принаймні до офіційних заяв, оскільки окупанти можуть використовувати дані для коригування подальшого нанесення вогню). Водночас важливу інформацію можна повідомити бійцям ЗСУ, поліцейським, представникам тероборони або відправити в спеціальний чат-бот (@stop_russian_war_bot).
4.4. У жодному разі не завантажувати на робочий комп’ютер та не відкривати підозрілі файли, які надійшли.
4.5. Паролі треба оновити та зробити їх безпечними – мінімум 8 символів, літери великого та малого регістру, цифри та спецсимволи, не слід повторювати паролі в різних сервісах.

5. Дії, які можуть врятувати життя під час обстрілів з різного типу зброї
5.1. Стрілецька зброя
Під час стрілянини не можна підходити до вікон, слід сховатися в захищеному приміщенні (наприклад, у ванній кімнаті чи в самій ванні). Якщо це неможливо, треба лягти на підлогу та прикритись предметами, що зможуть захистити від уламків та куль. У разі потрапляння під стрілянину на відкритому повітрі, краще лягти на землю. Ефективним захистом буде будь-який виступ, бетонна сміттєва урна, заглиблення в землі, канава, сходи.
5.2. Міна:
Міна має довгий та протяжний свист. Від неї рятує будь-яке заглиблення. Не треба бігти та озиратися. Слід падати в найближче заглиблення. На порятунок є 2-5 секунд.
5.3. Гаубичний снаряд:
Гаубичний снаряд звучить майже, як міна, але часу на порятунок менше. Слід лягти на землю обличчям донизу, головою від вибуху, відкрити рот, щоб близький вибух не завдав шкоди барабанним перетинкам.
5.4. Град:
Град у хорошу погоду чутно здалеку. Звучить як шурхіт. Не важливо, з якої відстані стріляє, на порятунок є 14 секунд. Одразу слід бігти в укриття. Град не пробиває щось на виліт. Врятує будь-яке заглиблення.
5.5. Танк:
Постріл танку чутно разом із влученням. Перезаряджання від 4 секунд. Танк у радіусі 7 метрів рве все. Якщо стало зрозуміло, що по вас працює танк, вибір невеликий: або лежати або бігти в укриття.
5.6. Смерч:
Смерч звучить, як винищувач, що злітає. Він не встромляється кудись, а відкривається метрах в 10-20 над землею й закидає касетними зверху вниз. Варто знати дві речі, які можуть врятувати життя: б’є заряд метрів на п’ять максимум, головне – лежати.
5.7. Слід враховувати, що після обстрілу є снаряди, котрі не розірвалися. Їх не треба чіпати в жодному разі.

6. Вимоги безпеки щодо вибухонебезпечних та підозрілих предметів
6.1. Не можна доторкатися вибухових або невизначених предметів, бо це небезпечно для життя.
6.2. Не можна користуватися поблизу підозрілих предметів мобільним телефоном.
6.3. Про знайдені вибухонебезпечні предмети треба негайно сповістити працівників місцевого самоврядування, міліції, найближчого підприємства, дітям слід сповістити дорослих, які є поблизу. До жодних самостійних дій вдаватися не можна.

7. Вимоги пожежної безпеки
7.1. У разі пожежі слід якомога швидше вийти з охопленого вогнем приміщення або будівлі, а потім зателефонувати в службу порятунку за номером 101, назвати своє ім’я та адресу, де виникла пожежа. Якщо самостійно зателефонувати в службу порятунку не виходить, потрібно покликати на допомогу дорослих, наприклад, сусідів або перехожих.
7.2. Під час пожежі бажано дихати через мокру ганчірку й рухатися до виходу повзком ближче додолу, там диму менше.
7.3. Лише незначне займання можна гасити водою, піском, землею та іншими сипучими матеріалами, як-от: земля з квіткового горщика, пральний порошок і навіть пісок з лотка для тварин. Крім того, на вогонь можна накинути щільну тканину, наприклад, ковдру, пальто, покривало. При цьому не можна використовувати для гасіння синтетичні тканини, які легко плавляться й розкладаються під впливом вогню, виділяючи до того ж токсичні гази.
7.4. У жодному разі не можна брати електроприлади мокрими руками.
7.5. Якщо наявні перепади або відключена напруга в електричній мережі, слід відключити електропобутові прилади.
7.6. Слід обережно використовувати для освітлення приміщення господарські свічки та сухий спирт.
7.7. Не можна на вулиці наближатися ближче 5-8 метрів до обірваних або провислих дротів, треба віддалитися від небезпечної зони дрібними кроками або стрибками (тримаючи ступні ніг разом), щоб уникнути ураження напругою, та негайно зателефонувати за номером 101.