Інструкція з охорони праці супроводу учнів під час перевезення їх в громадському транспорті

Інструкція з охорони праці супроводу учнів під час перевезення їх в громадському транспорті

Загальні положення

Умови безпечного перевезення учнів електричним, автомобільним чи залізничним транспортом забезпечують транспортні організації, які несуть повну відповідальність за стан транспорту, його технічну експлуатацію та кваліфікацію і стан водія при виконанні перевезень.

Організоване перевезення груп дітей виконується після укладення угоди, укладеної не пізніше ніж за 48 годин до часу початку перевезення та отримання дозволу від органів державної автомобільної інспекції на маршрут слідування.

Організоване перевезення груп дітей дозволяється проводити тільки у світлу пору доби і за сприятливих погодних умов.

Транспорт, що повністю віддано для організованого перевезення груп дітей обладнується спеціальними візуальними знаками інформації («НА ЗАМОВЛЕННЯ» та «ДІТИ»).

Максимальна кількість дітей при організованому перевезення автотранспортом не повинна перевищувати кількість місць для сидіння.

В салоні транспорту, що повністю задіяний для організованого перевезення груп дітей вивішуються позначки розташування аварійних виходів із зазначенням способу їх відкриття, аптечки та кнопки аварійної зупинки.

Організоване перевезення груп дітей, яке виконується автотранспортом повинно супроводжуватися машиною державної автомобільної інспекції.

Після отримання дозволу на перевезення дітей від органів державної автомобільної інспекції, відповідальний по (назва закладу) (далі – заклад) готує для представлення в управління (відділ) освіти (назва району) райдержадміністрації наступні документи:
-наказ по закладу, де вказується час початку перевезення, місце доставки, маршрут слідування, мета перевезення, кількість дітей, клас, прізвище, ім’я та по батькові (ПІБ) супроводжуючих з числа працівників закладу (із розрахунку 1 дорослий га 10 учнів), ПІБ медичної сестри (1 – на 30 і більше учнів), ПІБ відповідального за збереження здоров’я та життя учнів;
-списки учнів, завірені підписом заступника директора закладу з навчально-виховної роботи, з відміткою про стан здоров’я кожного учня медичного працівника (всі учні за списком допускаються до участі у заході і перевезенні), підписом кожної дитини про те, що вони ознайомлені з правилами поведінки і технікою безпеки під час поїздки (для дітей до 14 років / 9 клас/ потрібні підписи батьків);
-страхові поліси на кожного учня ( або один на групу учнів, з ПІБ та класу);
-програма маршруту слідування;
-договори про взаємні зобов’язання сторін закладу і перевізника;
-лист на ім’я начальника управління з проханням дати дозвіл на перевезення.

Учні, що допущені до організованого перевезення не повинні мати при собі предмети та речовини, що можуть створити небезпеку під час перевезень.

Вимоги безпеки праці перед початком роботи

Керівники кожної з груп учнів, що приймають участь у організованому перевезенні повинні мати зі собою похідну аптечку.

Організоване перевезення учнів у відкритих вантажних автомобілях заборонено.

Керівник групи учнів що приймуть участь організованому перевезенні проводить з ними цільовий інструктаж (знайомить їх з правилами поводження та правилами техніки безпеки під час поїздки).

Перед початком руху кожен керівник групи повинен провести перевірки наявності дітей на місцях у відповідності із затвердженими списками. Про всі відхилення терміново доповідає відповідальному за безпеку перевезень і тільки після цього дозволяє рух транспорту.

Вимоги безпеки під час роботи

Під час перевезення організованих груп учнів керівник кожної групи зобов’язаний:
-забезпечувати дотримання учнями належного порядку і правил поводження під час руху транспортного засобу, а також під час під час посадки та висадки;
-дозволяти здійснювати посадку і висадку учнів тільки після повної зупинки транспортного засобу на посадочному майданчику, а разі його відсутності – з боку тротуару або узбіччя;
-проходити з організованою групою тільки тротуарами чи пішохідними доріжками, а у випадку їх відсутності – краєм проїзної частини дороги і тільки у світлу пору доби.

При організованому перевезенні учнів в громадському транспорті, посадку і висадку необхідно здійснювати групами під керівництвом керівника перевезення через задні двері, спочатку учні, а потім керівник. В такому порядку здійснюється й висадка учнів через передні двері.

У період перебування у дорозі, при перевезенні залізничним транспортом, забороняється виходити з вагонів на платформу під час стоянок, переходити з вагона у вагон без потреби, висуватися з вікон.

Приймання їжі в дорозі необхідно організовувати в певний для всіх учнів час, встановлений розпорядком дня. Не рекомендується брати в дорогу продукти, що швидко псуються (варені ковбаси, січені м’ясні страви, плавлені сирки тощо).

Медичну допомогу учням під час їх перебування в дорозі надає медична сестра, керівник групи, в окремих випадках – за викликом відповідального за безпеку перевезень пересувні пункти швидкої медичної допомоги.

Доставка учнів від пунктів відправлення (навчальний заклад залізничні чи автомобільні станції, місця збору) до станції призначення (навчальний заклад залізничні чи автомобільні станції, місця прибуття) може здійснюватися спеціальним заказаним транспортом.

Після прибуття до місця призначення (кінцевого пункту перевезення) керівник групи робить другу перекличку учнів. Про всі негаразди терміново повідомляє відповідального за безпеку учнів.

Третя перекличка робиться перед відправленням в зворотному напрямку.

Вимоги безпеки після закінчення роботи

Після закінчення перевезення, керівник групи:
-доставляє учні на місце відкіля почалось перевезення;
-переконується у наявності всіх учнів, що почали перевезення (робиться переклички);
-нагадує правила дорожнього руху;
-відпускає учні по домівках;
-доповідає директору закладу чи його заступнику з навчально-виховної роботи про закінчення перевезення;
-підписує дорожній лист водієві про надання транспортної послуги, зазначивши пройдений шлях (маршрут), час початку і закінчення перевезення, у разі зміни розкладу рух причину його зміни.

Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях

У разі несприятливих погодних чи дорожніх умов, виникнення технічних несправностей, що загрожують безпеці дорожнього руху або здоров’ю чи життю учнів, погіршення здоров’я водіїв – необхідно дати команду на припинення руху і повідомити про це автотранспортне підприємство, за місцем роботи водія, а також повідомити відповідального забезпеку перевезення учнів. Підприємство повинне терміново вжити заходів щодо заміни транспортного або водія для забезпечення організованого перевезення учнів.

У випадку отримання учнем травми надати першу (долікарську) медичну допомогу і повідомити відповідального за безпеку при перевезенні. В разі потреби відповідальний за безпеку перевезення повинен викликати швидку медичну допомогу.

Після закінчення перевезення керівник групи, при виникненні в процесі перевезення організованої групи учнів не стандартної ситуацій чи отриманні учнем травми подає письмове пояснення на ім’я директора закладу.