Інструкція з безпечної поведінки за межами закладу

Інструкція з безпечної поведінки за межами закладу

1.Загальні положення

Дана інструкція є нормативним документом в межах Комунального закладу «Харківська обласна Мала академія наук Харківської обласної ради».
1.1. Для проведення заходу, особою, яка призначається наказом по закладу керівником заходу, вибирається таке місце чи такий об’єкт, де забезпечується для учнів повна безпека проведення заходу.
1.1. Відповідальність за дотримання правил техніки безпеки та збереження здоров’я та життя учнів покладається на працівника наказом по закладу.
1.2. Відповідальний зобов’язаний вести постійний візуальний нагляд за учнями.
1.4. Забороняється проводити заходи біля відкритих чи закритих розподільних пристроях електроенергії при настанні грози, під час дощу, туману і в темний час доби.

2. Вимоги безпеки перед початком проведення заходу
2.1. Перед проведенням кожного заходу за межами закладу учні проходять цільовий інструктаж (реєстрація інструктажу проводиться в спеціальному журналі і робляться розписи керівника заходу та учнів). При отриманні інструктажу учні ознайомляться із загальною характеристикою об’єкта, де проводиться захід, із маршрутом та видом транспорту, яким учні прибувають до місця проведення заходу і в зворотному напрямку, правилами безпеки, яких необхідно дотримуватися під час проведення заходу.
2.2. Кількість учнів, які одночасно беруть участь у заході, не повинна перевищувати 25 чоловік на одного супроводжуючого із дорослих.
2.3. Відбуваючи на проведення заходу з учнями, відповідальна особа заходу повинна мати при собі дорожню аптечку першої допомоги.
2.4. Перед проведенням заходу учні отримують від відповідальної особи інформації про те, що вони повинні бути відповідно одягнені і не мати при собі предметів, що створюють небезпеку під час проведення заходу.
2.5.Перед відправленням на проведення заходу, учнів проходять перекличку і відмічаються присутніх у відповідних журналах.

3. Вимоги безпеки під час проведення заходу
3.1. Друга перекличка і відмітка присутніх учнів, проводяться після прибуття на місце проведення заходу.
3.2. Якщо для доставки учнів до місця проведення заходу використовується громадський транспорт, посадку учнів в транспорт здійснюють групами під керівництвом дорослих, які залучені наказом по закладу для проведення заходу. При цьому у транспортні засоби входять спочатку учні, а потім особа, яка ними керує. У такому самому порядку здійснюється висадка учнів із транспортного засобу. Можна доставляти учнів до місця заходу також на спеціально виділених транспортних засобах. Для цього дозволяється використовувати орендовані екскурсійні автобуси із залученням машин супроводу із МВС.
3.3. Перевозка учнів на відкритих вантажних машинах забороняється.
3.4. Під час проведення заходу учням заборонено розпалювати багаття, щоб уникнути пожеж та опіків учнів.
3.5. Учням забороняється під час проведенні заходу на відкритому повітрі за межами міста пити воду з відкритих водойм. Учні заздалегідь беруть із собою (з дому) питну воду у пляшці, або їм організується забезпечення питного режиму.
3.6. Під час проведення заходу на відкритому повітрі за межами міста, учням забороняється знімати взуття і ходити босоніж.

4. Вимоги безпеки після закінчення заходу
4.1. Після закінчення заходу, перед відправленням у зворотній шлях, учнів перевіряються за списком.
4.2. Після повернення з проведення заходу, перед відпусканням додому, відповідальна особа заходу ще раз перевіряє учнів за списком.

5. Вимоги безпеки у небезпечних ситуаціях
5.1. У випадку аварійної ситуації на місці на місці проведення заходу, відповідальна особа заходу забезпечує виведення учнів у безпечне місце.
5.2. При виникненні аварійної ситуації при слідуванні до місця проведення заходу, відповідальна особа заходу зупиняє проведення заходу і забезпечує повернення учнів до закладу чи додому;
5.3. При виникненні аварійної ситуації при слідуванні в зворотному напрямку, відповідальна особа забезпечує повернення учнів до закладу чи додому;
5.4. В разі виникнення нещасного випадку, відповідальна особа забезпечує виведення учнів у безпечне місце, а потерпілому надає першу медичну (долікарську) допомогу і повідомляє про нещасний випадок керівників закладу, а в разі відсутності такої можливості – повідомляє найближчий орган освіти.

Дії при наданні першої (долікарської) медичної допомоги
Надання першої медичної допомоги треба починати з оцінки загального стану потерпілого і на підставі цього скласти думку про характер пошкодження.
У разі різкого порушення або відсутності дихання, зупинки серця негайно зробити штучне дихання та зовнішній масаж серця, викликати швидку медичну допомогу.

Дії при ураженні електричним струмом:
-необхідно негайно звільнити потерпілого від дії електричного струму, відключивши електрообладнання від джерела живлення, а при неможливості відключення – відтягнути його від струмоведучих частин за одяг або застосувавши підручний ізоляційний матеріал;
-за відсутності у потерпілого дихання і пульсу необхідно робити йому штучне дихання і непрямий (зовнішній) масаж серця, звернувши увагу на зіниці. Розширені зіниці свідчать про різке погіршення кровообігу мозку. При такому стані оживлення необхідно починати негайно, після чого викликати швидку медичну допомогу.

Дії при пораненні:
-для надання першої допомоги при пораненні необхідно розкрити індивідуальний пакет, накласти на рану стерильний перев’язувальний матеріал і зав’язати її бинтом;
-якщо індивідуального пакету немає, то для перев’язки необхідно використати чисту носову хустинку, чисту полотняну ганчірку тощо. На те місце ганчірки, що приходиться безпосередньо на рану, бажано накапати декілька капель настойки йоду, щоб одержати пляму розміром більше рани, а після цього накласти ганчірку на рану.

Дії при переломах, вивихах, ударах, розтягненні:
-при переломах і вивихах кінцівок необхідно пошкоджену кінцівку укріпити шиною, фанерною пластинкою, палицею, картоном або іншим подібним предметом. Пошкоджену руку можна також підвісити за допомогою перев’язки або хустки до шиї і прибинтувати до тулуба;
-при передбачуваному переломі черепа (несвідомий стан після удару голови, кровотеча з вух або рота) необхідно прикласти до голови холодний предмет (грілку з льодом або снігом, чи холодною водою) або зробити холодну примочку;
-при підозрі перелому хребта необхідно потерпілого покласти на дошку, не підіймаючи його, чи повернути потерпілого на живіт обличчям униз, наглядаючи при цьому, щоб тулуб не перегинався з метою уникнення ушкодження спинного мозку;
-при переломі ребер, ознакою якого є біль при диханні, кашлю, чханні, рухах необхідно туго забинтувати груди чи стягнути їх рушником під час видиху.

Дії при теплових опіках:
-при опіках вогнем, парою, гарячими предметами ні в якому разі не можна відкривати пухирі, які утворюються, та перев’язувати опіки бинтом;
-при опіках першого ступеня (почервоніння) обпечене місце обробляють ватою, змоченою етиловим спиртом; при опіках другого ступеня (пухирі) обпечене місце обробляють спиртом, 3 % марганцевим розчином або 4 % розчином таніну;
-при опіках третього ступеня (зруйнування шкіряної тканини) накривають рану стерильною пов’язкою та викликають лікаря.

Дії при кровотечі:
-для того, щоб зупинити кровотечу, необхідно підняти поранену кінцівку вверх, кровоточиву рану закрити перев’язувальним матеріалом (із пакета), складеним у клубочок, придавити її зверху, не торкаючись самої рани, потримати протягом 4-5 хв.; якщо кровотеча зупинилася, то, не знімаючи накладеного матеріалу, поверх нього покласти ще одну подушечку з іншого пакета чи кусок вати і забинтувати поранене місце (з деяким натиском);
-при сильній кровотечі, які не можна зупинити пов’язкою, застосовується здавлювання кровоносних судин, які живлять поранену область, за допомогою згинання кінцівок у суглобах, а також пальцями, джгутом або закруткою; при великій кровотечі необхідно терміново викликати лікаря.